Uputstvo za pisanje novogodišnje ponude

Ovo uputstvo za pisanje novogodišnje ponude je rezultat našeg dugogodišnjeg iskustva vođenja sajta za doček Nove godine. Za ovih devet godina imali smo mnogo problema sa organizatorima koji su nam slali ponude misleći da je dovoljno da napišu bilo kakav tekst. Naravno, sve smo postavljali, trudili se da ispravimo greške, da ukažemo na probleme, ali na kraju smatramo da je najbolje da napišemo uputstvo koje može koristiti svima.

 

Tekst novogodišnje ponude

Novogodišnja ponuda mora imati nešto šta će privući ljude. Neki organizatori razumeju, drugi ne, ali vremena su se promenila. Tekst mora imati u sebi zanimljivu priču koja će potencijalnog gosta navesti baš na vaš događaj.

Dakle, nije dovoljno napisati samo: „Pravimo Novu godinu, ulaz 30 evra, evo vidite slike, ima piće celu noć”. Priča mora da „vodi” onog koji čita i da ga zainteresuje da dođe na doček. Imali smo primedbe da naš sajt „ne radi” iako je ponuda pregledana preko 20.000 puta, organizatori nisu dobro prošli, dok su drugi iste godine više nego dobro prošli. Da, ta ponuda je bila izuzetno jednostavna, samo je taksativno nabrojano šta ima da se jede i pije, a ni fotografije nisu bile reprezentativne. Naše krivice tu nije bilo jer je ponuda prikazana ogroman broj puta. Problem je bio jer ponuda nije bila zanimljiva.

Stavite se u poziciju potencijalnog gosta. Da li bi vi došli na vaš novogodišnji doček koji ste videli na sajtu? Ako je odgovor da, šaljite nam ponudu. U suprotnom, poredite još na njoj.

Ako niste vični u pisanju možete angažovati nekoga ko jeste. Smatrajte to ulaganjem.

Izuzetno je bitno da vaša ponuda sadrži naša slova, tj. naše karaktere šđčćž itd. Dakle, nije isto ako piše pice ili piće, srecna ili srećna, dzin tonik ili džin tonik. Sa nepismenom ponudom teško da ćete imati prednost nad ostalim organizatorima, a možda postanete i predmet sprdnje. Takođe, gramatika i pravopis, kao i kod svakog pisanja, izuzetno su bitni te ih poštujte u pisanju novogodišnje ponude.

 

Fotografije prostora

Fotografije koje šaljete, a mi objavljujemo, moraju biti jednostavno – lepe. Drugim rečima, posetilac će pre doći na lepu sliku nego na ružnu sliku. S tim u vezi gledajte da fotografije novogodišnjih prostora budu lepe, ako već nisu uslikane od strane profesionalnog fotografa.

Ako se u vašem prostoru redovno odvijaju dešavanja tokom cele godine, pošaljite nam takve fotografije. Takođe, ako imate, a verovatno je da imate, fotografije sa ranijih dočeka pošaljite i njih. Nemojte slati fotografije koje ste skinuli sa Fejsbuka jer su lošeg kvaliteta. Takođe, nemojte slati fotografije na kojima se vidi žig ili oznaka nekog drugog sajta jer to deluje neprofesionalno i sa vaše i sa naše strane.

Nemojte preterivati sa brojem fotografija. Dovoljno je 5-6 komada da se stekne utisak. Poželjno je da nam pošaljete jednu fotografije eksterijera, tri enterijera i tri atmosfere iz lokala. Ako duže organizujete Nove godine, a svake godine šaljete iste fotografije, probajte da nam pošaljete nove ili fotografišite nove. Posetioci koji dolaze na naš sajt godinama dobro pamte, a vaš trud će se isplatiti.

 

Baner

Sve što je rečeno za novogodišnju ponudu i za fotografije važi i za baner. Baner mora biti lep. Nije toliko bitno da li je animiran i koliko sličica ima, koliko je bitno da na njemu budu lepa slova, ne preterano velika, ali ukusno umetnuta.

Prilikom slanja banera gledajte da ispoštujete dimenzije koje pišu na sajtu. Takođe, nemojte nam slati banere koji veliki u smislu kilobajta, jer ćemo morati da ih smanjujemo na uštrb kvaliteta.

 

Zaključak

Objavićemo sve što nam pošaljete i to nije problem. Ovaj tekst je namenjen organizatorima kao sugestija da bolje posluju u novogodišnjoj noći, a i pre nje.

Kao i svake godine, stojimo vam na raspolaganju, te nas kontaktirajte po želji.