Novogodišnja avantura – Suva planina tura 30.12. 2017 – 01.01.2018.

Suva planina, dragulj jugoistočne Srbije, koja pleni svojom čarobnošću i lepotom, spada u najlepše i najživopisnije planine naše zemlje. Pripada jugozapadnom delu Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, a strmi kraški odseci i izuzetna nepristupačnost na severnoj strani, čine je i jednom od najdivljijih planina na Balkanu, zbog čega je i Jovan Cvijić svojevremeno nazvao „Alpi na jugu Srbije“
Suva planina je proglašena za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije jer je odlikuje bogat i raznovrstan ekosistem i bogatstvo šuma, a predstavlja i stanište 1300 biljnih vrsta, što čini oko polovinu ukupne flore Srbije. Uspon na najviši vrh Suve planine, Trem, koji je visok 1810 metara, spada u jedan od najlepših i najizazovnijih u Srbiji. Pored Trema, veoma atraktivni vrhovi su svakako i Sokolov kamen i Mosor sa kojih se takođe pruža fantastičan pogled na celu planinu i okolinu.

Ako želite da zakoračite u Novu godinu penjući jedan od najlepših vrhova Srbije, a da staru 2017. godinu ispratimo zajedno na „srpskim Alpima“ u prirodnom ambijentu, pridružite nam se na ovoj jedinstvenoj novogodišnjoj turi.

PROGRAM:

Subota, 30.12.
7:00h: Polazak sa železničke stanice, kod plave lokomotive, dolazak 15 minuta ranije kako bi smo krenuli na vreme.
Vožnja autoputem sa usputnim pauzama preko Niša gde se isključujemo za Nišku Banju i nastavljamo ka Jelašničkoj klisuri.
11:00h: Dolazak u Jelašnicu. Šetnja kroz klisuru Jelašnice, raj za penjače i planinare. Polazimo na trek dug svega nekoliko kilometara, ali nas sve vreme vodi strmom ivicom klisure, koju prate brojni vidikovci sve do otvora u steni, tzv „Prozorac“ i uklesanog kamenog korita za koja predanja kažu da je bilo korito rimskog cara Konstantina. Dobra prilika za upoznavanje sa vrhovima i prostiranjem grebena Suve planine, objašnjavanje planiranih ruta u narednih nekoliko dana.
13:30h: Po završenoj šetnji kroz klisuru Jelašnice, sledi kratka vožnja do obližnjeg sela Sićevo, pauza na stenovitom vidikovcu sa kojeg se otvara neverovatan pogled na Sićevačku klisuru . Prolazak kroz selo koje je nekada bilo veoma čuveno po vinogradarstvu i proizvodnji grožđa.
14:00h: Kratka vožnja ka selu Malča i nastavak priče o čuvenim vinarima tog kraja, obilazak vinarije i podruma vina koji ima tradiciju dužu od 110 godina. Obilazak kompleksa vinarije sa muzejskom postavkom i degustacija više različitih vrsta vina.
16:00h: Pauza za ručak u čuvenoj etno kafani kod Brke u Jelašnici. Kafana je, pored toga što predstavlja svojevrsni muzej, čuvena po veoma ukusnoj i autentičnoj hrani i povoljnim cenama.Opuštanje, upoznavanje i sabiranje utiska. (Mogućnost produženog boravka u kafani do fajronta)
19:00h: Smeštanje u Ski kući na Bojaninim vodama, upoznavanje sa programom i uvod u ture koje nas čekaju u narednim danima.

Nedelja, 31.12.
7:00h: Buđenje, doručak i lična higijena.
8:00h: Polazak na uspon do vrha Mosor. Staza vodi uzbrdo kroz šumu do grebena ispod samog vrha. Penjemo se na vrh, pravimo kratku pauzu i dalje nastavljamo šumovitom stazom do samih stena ka Sokolovom kamenu sa predivnim pogledom na Nišku i Zaplanjsku kotlinu. Ovaj deo staze je najživopisniji, ali i najzahtevniji.
11:00h: Dolazak na vrh Sokolov kamen (1523 mnv), gde pravimo pauzu za kratak predah, užinu, fotografisanje i uživanje u pogledu.
11:15h: Spuštamo se do prevoja Devojački grob (1311 mnv) i dalje do polazne tačke (Bojanine vode)
15:00h: Dolazak u Bojanine vode.
Staza je kružna, dužine oko 16 km sa ukupnim usponom/spustom oko 1000 m i umerenim hodom sa pauzama prelazi se za oko 7.5 sati.
16:00h: Druženje u planinarskom domu i slobodno vreme.
20:00h: Večera i proslava novogodišnje noći.

* Novogodišnja tematska žurka – Maskenbal (najoriginalniju masku/kostim, očekuje simbolična nagrada) 🙂

Ponedeljak, 1.1.2018.
7:00h: Buđenje, doručak i lična higijena.
8:00h: Polazak na uspon od Bojaninih voda (850 mnv), uzbrdo markiranom stazom. Na samom početku šumske staze nalazi se izvor koji je poslednji i jedini na ovom putu. Stazom idemo lagano kroz šumu uz relativno srednji nagib, koji je sve veći kako se bližimo prevoju Devojački grob. Ovde ćemo napraviti pauzu pa nastavljamo ka vrhu koji se čini da je na dohvat ruke 🙂
12:00h: Nakon četiri sata uspona, osvajamo Trem (1810 mnv), gde pravimo pauzu za kratak odmor, užinu, fotografisanje i uživanje u pogledu. Povratak istom stazom do Bojaninih voda. Ukupna dužina staze je 15 kilometara sa visinskom razlikom 950 m, isto tolikim ukupnim usponom/spustom i umerenim hodom sa pauzama prelazi se za oko 7 sati.
15:00h: Dolazak u Bojanine vode. Kratak odmor, pakovanje stvari i polazak ka Niškoj banji.
16:00h: Dolzak u Nišku banju, gde nakon dobrog pešačenja, imamo mogućnost da nagradimo svoje mišiće odlaskom na kupanje u bazen sa tremalnom vodom u hotelu „Radon“ ili imamo izbor boravka u restoranu hotela.
18:30h: Polazak za Beograd. Očekivano vreme dolaska je oko 22:00h.

OPREMA: gojzerice, kamašne, veliki ranac, mali ranac sa hranom i vodom za pešačenje, štapovi, zaštita od vetra, kiše i eventualnog snega, baterijska (poželjno čeona) lampa sa rezervnim baterijama, rukavice, slojevita odeća primerena vremenskim uslovima, kao i kupaći za banju.

CENA: 70 eura (minibus, 20 osoba)
U cenu uključeno:
– prevoz,
– noćenja sa doručkom u smeštaju,
– doručak (subota i nedelja)
– obilazak vinarije i degustacija jedne vrste vina
– smeštaj i hrana za vozača
– organizacijski troškovi i vođstvo puta

U cenu nije uključeno:
– ostali obroci,
– degustacija 4 različitih vrsta vina u vinariji (400 din),
– ulaznica za bazen,
– individualni troškovi

PRIJAVLjIVANjE i informacije telefonom ili mejlom.
ROK PRIJAVE: 20.decembar

Akciju realizuju Aleksandra Cvetković i Filip Šulović
064/8951330
infoviaserbia@gmail.com

Via Serbia club

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *