Nova godina u Parizu

Pariz Doček Nove Godine

Nova godina u Parizu je neverovatan doček. Grad svetlosti nudi mnogo načina da kažete „Bonne année!” i jedno je od najboljih mesta da proslavite praznik. Smatra se najslikovitijim i najboljim mestom za proslavu.

Pariz ima dugu tradiciju proslave Nove godine. Prvog januara počinje praznik Sv. Silvestra koji se završava prvog feburara. Tada Parižani žele jedan drugom srećnu Novu godinu uz obavezne bises, što predstavlja male poljupce u svaki obraz.

U Novu godinu Parižani obavezno ulaze uz čašu šampanjca, ali se u Parizu takođe pije i kuvano vino, kao i cideri. Ako proslavljate u restoranu možete piti i bezalkoholna pića, ali izgledaćete čudno međ ostalim slavljenicima.

U Parizu se tradicionalno jedu papilote, čokoladne bombone koje pucketaju kao petardice kada se otvore. Mogu se kupiti u svakom supermarketu, kao i čokolade koje imaju istu funkciju – da pucaju prilikom otvaranja. Iz razloga što su petarde i mali vatrometi legalni i dostupni u Francuskoj, a samim tim i u Parizu, nemojte se uplašiti kada vas iza svakog ćoška „zaskoči” pucnjava.

Uprkos uvreženom mišljenju ne postoji određeni način oblačenja za Novu godinu u Parizu. Zapravo, svako bira svoj dres kod i tako pokazuje koliko je maštovit i veseo.

Na Šanze Lizeu se svake godine okupi više od 300.000 posetilaca koji zajedno dočekuju Novu godinu. Često doček prate i cirkuske predstave, kabarei i ulični svirači. Zato je doček Nove godine u Parizu pre svega romantičan, a potom i inspirativan za mnogobrojne turiste. Novogodišnja putovanja u Pariz su izuzetno popularna svake godine i kod nas i u svetu mnogi turistički aranžmani se rasprodaju još u septembru.