Nova godina u Istanbulu

Istanbul Doček Nove Godine

Nova godina u Istanbulu je iskustvo koje morate doživeti u okviru novogodišnjeg putovanja. Ceo grad, nekadašnji Konstantinopolj, stoji vekovima kao svedok istorije četiri civilizacije: grčke, rimske, vizantijske i turske. Idealan grad za doček.

Istanbul je nekada bio glavni grad tri carstva rimskog dok se zvao Novi Rim, vizantijskog kao Konstantinopolj i otomanskog kao Istanbul. Osnovao ga je car Konstantin 330. godine i načinio prestolnicom Rimskog carstva i to na mestu gde je bila antička grčka kolonija Bizantion. Slovenski naziv za Istanbul je Carigrad ili Stambol (kao što Sloveni Thesalloniki zovu Solun). Nalazi se na dva kontinenta Evropi i u Aziji.

Najveći je grad u Evropi i ima dvostruko više stanovnika od Londona. Ali, Istanbul više nije glavni grad Turske, tj. Osmanskog carstva od kako je Kemal Paša Ataturk proglasio Ankaru za glavni grad Turske 1923. godine i ukinuo monarhiju.

Značaj Istanbula je ogroman u svakom smislu, pre svega u kulturološkom. Iz toga razloga je 2010. godine Istanbul bio Evropska prestolnica kulture. Zato, ako ne želite da dočekate Novu godinu u Beogradu, naša preporuka je da za novogodišnje putovanje izaberete Istanbul.

Ako nađete turistički novogodišnji aranžman ili jeftinu avio kartu ostanite u njemu minimum pet dana. Grad obiluje turističkim atrakcijama, pre svega čuvena Aja Sofija, nekadašnja Hagia Sofia koja je bila crkva, te nakon dolaska Turaka džamija dok je danas muzej. Spektakularna građevina koja pleni svojom veličinom i svetošću, kao i položajem koji se vidi iz svakog dela grada. Pošto je muzej, ulaz u nju se plaća oko 12 evra u turskim lirama.

Nakon Aje Sofije posetite Topkapi, carsku palatu. To je zapravo kompleks više građevina u kojima su turski sultani bili smešteni, kao i cela porta, tj. vlada Osmanskog carstva. Moguća je i poseta haremu koja se dodatno plaća, a ulaz samo u Topkapi je takođe oko 12 evra.

Za Novu godinu u Istanbulu obavezno posetite Plavu džamiju. U nju je ulaz besplatan jer je džamija koja radi. Morate znati da je ispred ove građevine, koju je u izgradio sultan Ahmed u 17. veku, ogroman red za ulaz. Pre ulaska u džamiju obavezno je izuvanje obuće, a žene moraju pokriti kosu.

Nakon obilaska navedenih građevina obavezno posetite ostatke antičkog hipodroma, kao i palatu Dolambahče. Na kraju puta obavezno idite u Carigradsku patrijaršiju u koju dolaze pravoslavni vernici iz čitavog sveta.

[display-posts tag=“Istanbul“ include_excerpt=“true“ image_size=“medium“ wrapper=“div“]

 

Istanbul je za Novu godinu prepun turista iz celog sveta. Hoteli su dobri, čisti i nisu mnogo skupi. Nova godina se posebno ne proslavlja u Turskoj, ali uvek iznad Bosfora bude vatromet koji označava kraj stare i početak Nove godine.

Novogodišnje praznike iskoristite za posetu ovom magičnom gradu. U njemu sneg retko pada, temperature su umerene, a izuzetno je lep osećaj dočekati Novu godinu na moru. U svakom slučaju toplije je nego u Beogradu i ostatku Srbije.

Deli