Nova godina u Egiptu

Egipat Doček Nove Godine

Nova godina u Egiptu je javni praznik. Iako se danas, zahvaljujući tehnologiji, zna kada pada Nova godina, tradicionalno se njen početak i doček objavljivao u džamijama tek kada se vidi polumesec.

U antičkoj egipatskoj kulturi sva verovanja su bila vezana za reku Nil. Tako su Egipćani nekada pratili plavljenje reke i ono im je služilo kao kalendar. Takođe, Nova godina je davno bila vezana za sazvežđe Sirijusa čija je zvezda bila najsvetlija na nebu. Nova godina je proglašavana kada se Sirijus pojavi nakon 70 dana nepojavljivanja na nebu, a to se dešavalo negde oko sredine jula meseca kada Nil plavi i navodnjava okolno zemljište.

Ovaj fenomen bio je poznat kao Wepet Renpet i bio je vezan za ponovno rođenje što je slavljeno uz čašćavanje i gozbu. Legenda kaže da je ovaj datum bio vezan za boga sunca Ra koji je izbavio čovečanstvo iz kandži boginje rata Sekmet koja je planirala da uništi čovečanstvo i to tako što joj je Ra napravio piće od kojeg je izgubila svest.

Danas je većina stanovništva Egipta islamske veroispovesti te je Nova godina vezana za rođenje proroka Muhameda, praznik poznat kao Maulid.

U Kairu, novogodišnji praznici se slave uz karnevalsku atmosferu. Na ulicama su prisutne cirkuske predstave, ulični svirači, igrači i glumci koji zabavljaju narod. Može se kupiti mnogo raznih slatkiša i vrsta pića.

Danas se u Egiptu Nova godina oglašava nakon što se vidi polumesec. Mesto posmatranja je Muhamed Alijeva džamija na brdu u Kairu. Tada Veliki muftija oglašava svim prisutnima doček Nove godine, a okupljeni uz pozdrav „Kol Sana We Enta Tayeb” žele jedni drugima sve najbolje, te se potom vraćaju kućama da ostatak večeri provedu praznično uz svoje porodice. Deci se daju slatkiši.

Vreme u Egiptu u ovo doba godine je oko 25 stepeni preko dana i niska je vlažnost vazduha. U večernjim časovima temperatura je oko 15 stepeni celzijusa, te ako svoje novogodišnje putovanje planirate u Egiptu, budite oprezni i ponesite i topliju garderobu.

Hoteli i rizortovi su u novogodišnjoj noći svečano ukrašeni i svi se spremaju za doček. Lokalni restorani imaju specijalne novogodišnje jelovnike. Veliki broj turista posećuje Egipat za Novu godinu, vode se ture do piramida i drugih destinacija, a u dogovoru s turističkom agencijom u lokalu ili ako vam aranžman to nudi, ne propustite da dočekate Novu godinu ispred piramide uz veliki i prelep vatromet što će doček učiniti nesvakidašnjim doživljajem za pamćenje.

Deli