Kineska Nova godina

Koneska nova godina Doček Nove Godine

Kineska Nova godina se određuje na osnovu kineskog lunisoidnog (lunarnog) kalendara. Koreni kineske nove godine sežu u antičku istoriju za koju je vezano mnogo mitova i legendi. Kineskom novom godinom, proslavlja se kraj zime i početak proleća.

U Kini je tradicionalni kalendar poznat kao „poljoprivredni kalendar”, „Yin kalendar” zbog svojih lunarnih gledanja kao i „stari kalendar”, jer je gregorijanski kalendar – novi. Neki kineski kalendar zovu i „Xia” (Šja) kalendar po istoimenoj dinastiji. Tada je godina počinjala drugim mladim mesecom posle zimske kratkodnevice (kao što je slučaj i danas). Inače 119 zemalja na svetu, od SAD do Ruande, proslavlja lunarnu Novu godinu.

Kineska godina u periodu 19. februara 2015 do 7. febuara 2016. je (Nebesko stablo) Drvo i (Zemaljska Grana) Koza/Ovca/Ovan. U Kini slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog meseca i završava 15. dan nakon početka Kineske nove godine. Tada je festival svetiljki i u nebo se puštaju papirnate crvene svetiljke i lampioni. Doček Kineske Nove godine podseća na zapadne karnevale. Čak 138 kineskih gradova zabranilo je novogodišnje vatromete, a 536 gradova u Kini je ograničilo njihovu upotrebu. Razlog je zagađenje vazduha i bezbednost ljudi. Ipak, crveni vatrometi mogu se naći u većini gradova na ilegalnim štandovima, pa će vatrometi ipak odzvanjati u predstojećim nedeljama.

Nova godina se van Kine slavi i u državama gde ima mnogo Kineza. Tako u Severnoj i Južnoj Koreji, Mongoliji, Nepalu, Butanu i Vijetnamu mogu se videti tradicionalni načini dočeka. Do 1873. godine Kineska nova godina slavila se i u Japanu.

U zemljama kao što su Singapur, Indonezija, Malezija, Filipini, Tajland i druge sa značajnom kineskom manjinom, Kineska nova godina takođe se slavi među tamošnjim kineskim stanovništvom, ali nije deo tradicionalne kulture u tim zemljama i specifična je za kinesku manjinu.

Treba napomenuti da su 100 milijardi dolara Kinezi dali za kupovinu novogodišnjih poklona i za hranu tokom praznika 2014. godine. Svake sekunde se kupi u proseku 1.032 voznih karata tokom decembra. To znači da će kineski putnici ići na 295 miliona vožnji vozom i 42 miliona letova avionom. Samo 19. decembra je na sajtu za prodaju karata Kineske železnice prodato 5,6 miliona karata. Svaki građanin Kine će u proseku tri puta putovati kineskim putevima, avionima ili vozovima tokom četrdesetodnevnog perioda. Čunjun ili „saobraćaj tokom Prolećnog festivala“ je najveća migracija ljudi na svetu. Veliki gradovi se isprazne tokom praznika, a ožive uspavana sela. Loša strana praznika su saobraćajne gužve.

Tokom lunarne Nove godine Kinezi se ne tuširaju, ne peru veš i ne čiste. Ne sme se iznositi đubre jer ako to učinite, ostaćete bez sreće i blagostanja. Drugog dana, koji se smatra početkom godine, obavezno je druženje s porodicom. Trećeg dana posećuju se prijatelji i porodica, a sedmi dan je rezerviran za proslavu i rođendan koji svi slave.

Kineski horoskop ima 12 životinjskih znakova. Astrolozi smatraju da osobine ličnosti zavise od toga u kojoj godini su rođene. Tako su osobe rođene u godini pacova oprezne, u godini zmaja fleksibilne, u godini psa inteligentne, a u godini ovce krotke. U kojoj ste godini vi rođeni?