Kako da za Novu godinu ne ostanete bez novca?

 

U susret novogodišnjim praznicima podsećamo na prošlogodišnji intervju i savete vlasnika poznatog portala Kamatica o tome kako da za novogišnje praznike ne ostanemo bez novca, planirajte na vreme!

Kako organizovati novogodišnje praznike i kupiti poklone, a da ne vam novčanik ne ostane prazan ili da se ne zadužite? Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica, rekao je da je najbitnije ovakve praznike isplanirati još u septembru ili oktobru. Dodaje da su u problemu svi oni koji to nisu uradili.

„Treba imati neku vrstu kočnice za potrošnje. Januar će doći i ništa nas neće osloboditi troškova u narednom periodu“, upozorava Uzelac pred novogodišnje i božićne praznike.

Banke svojim klijentima nude keš kredite kojima će sebi „olakšati“ prazničnu kupovinu. Dušan kaže da ponude tipa „kupi sad, a plati za nekoliko meseci“ privlače impulsivne potrošače, ali da treba biti svestan da ništa nije besplatno i da će ta kupovina svakako doći na naplatu u jednom trenutku.

Izborite se sa sobom kada je kupovina poklona u pitanju.

„Treba razdvojiti šta je želja, a šta potreba. Želja je ogroman televizor, ali ako već imate funkcionalan televizor potreba nije takva“, podseća Uzelac.

Kaže da se ceo život suočavamo sa mesečnim ciklusima – mesečnim primanjima i mesečnim troškovima, a uz to se dodaju i godišnji troškovi za registraciju automobila, letovanje ili zimovanje.

„Ako trošimo 90 odsto, 10 odsto ostaje sa strane. To zavisi od planiranja. Svi prethodni događaji nam govore koliko nam je bilo potrbno prošlog meseca ili godine. Kada to znamo možemo da se spremimo unapred. Ili unazad, što znači da ćemo se zadužiti, pa kasnije to otplaćivati“, rekao je Dušan Uzelac.

Izvor “N1“

Deli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *