Doček Nove godine u Solunu

Solun Doček Nove Godine

Doček Nove godine u Solunu je odličan izbor za novogodišnje putovanje. Ovaj grčki grad nudi veoma lepu turističku ponudu, a zavisno od toga da li idete preko agencijskog novogodišnjeg aranžmana ili u sopstvenoj režiji ono što ćete doživeti za Novu godinu neće vas ostaviti ravnodušnima.

Solun je drugi grad po veličini u Grčkoj i veliki univerzitetski centar. Tako, grad je za novogodišnje praznike pun žurki u barovima i klubovima, a i oni koji žele da se vrate sa novim krpicama ne smeju propustiti šoping koji je izuzetno povoljan u ovo doba godine i radnje ističu drastične popuste.

Ono što je svakako lep osećaj to je da dočekate Novu godinu na moru. Ispred solunske Bele kule priređuje se novogodišnji vatromet čiji se odsjaj vidi na pučini mora. Temperatura je viša nego beogradska i za desetak stepeni, ali budite spremni na hladan vetar sa mora.

Na glavnom trgu u Solunu za doček je postavljeno puno novogodišnjih jelki koje su ukrašene divnim ukrasima, tako da Platonov trg nosi sa sobom romantične momente koje ćete dugo pamtiti. Restorani su puni za Novu godinu, ali mesto se uvek može naći. Jedite tradicionalne grčke specijalitete i nećete pogrešiti.

Novu godinu Grci dočekuju u okviru porodice, ali nakon ponoći izlaze na ulice i tada počinje fešta. Uz obilje vina ljudi hodaju nasmejani i grle se i ljube na ulicama što je tipično mediteransko ponašanje. Prvog januara umro je jedan od najvažnijih svetaca Grčke pravoslavne crkve, Sveti Vasilije, te je taj datum veoma bitan za Grke.

Međutim, za razliku od proslave Nove godine u beogradskim restoranima i kafanama, retko gde ćete naći tako svečanu atmosferu. Dok se u Beogradu Nova godina ludo slavi na splavovima i u klubovima, klubovi u Solunu se nalaze pored obale i to zabačeni u podrumima grada i dosta ćete se pomučiti da ih nađete. Kao i uvek, raspitajte se kod vodiča ili kod nekog od lokalaca i novogodišnja proslava može da počne.

Ako ste već dočekujete u Solunu Novu godinu, putovanje iskoristite da pored diskoteka, barova i klubova posetite i fantastčne muzeje kao što je muzej antike i Vizantijski muzej. Ako kupite ulaznicu za bilo koji od ova dva muzeja, ona će važiti i za drugi. Takođe, obiđite i stare gradske zidine kao i Galerijev trijumfalni luk i crkvu Rotundu u centru grada. U povratku obavezno posetite Zejtilnik, srpsko vojničko groblje.