Doček Nove godine u Budimpešti

Budimpešta Doček Nove Godine

Doček Nove godine u Budimpešti je izuzetno popularan na ovim prostorima, pre svega zbog blizine destinacije, te se mnogi odlučuju da im novogodišnje putovanje bude baš u ovom gradu.

Budimpešta je grad koji je poznat i kao „kraljica Dunava”, danas je glavni grad Mađarske, a nekada je bio glavni grad Ugarske, te je uz glavni grad Austro-ugarske monarhije – Beč, bio od velikog značaja za evropsku istoriju. Karakteristično za ovaj grad je što je prelep u svako doba godine, u proleće je sav zelen i šaren, u leto je živ, u jesen je prelepih boja, a u zimu je okićen za Božić i Novu godinu.

Do Budimpešte se lako i brzo stiže, uglavnom autobusom ili kolima, ali ne treba zaboraviti da ako ste našli jeftinu avionsku kartu iz Budimpešte, ovaj grad vam može biti polazna točka za dalje putovanje.

Budimpešta se sastoji od dva dela – Budima i Pešte. Godine 1873. Budim, Pešta i Obud su se ujedinili u jedinstveni grad pod danas znanim imenom. Međutim, historija Budimpešte je mnogo duža. Prvo su Rimljani na ovom mestu napravili grad pod imenom Akvinum 89. godine nove ere i to na temeljima keltskog utvrđenja. Nakon toga oko 900. godine ovaj deo Panonije naseljavaju Ugari tj. Mađari. Nakon toga je uništavaju Mongoli, pa Osmalije, te se u nju i okolinu sele mnogobrojni Srbi u dve seobe. Nakon toga je bio drugi po značaju grad u Austrijskoj, potom Austro-Ugarskoj monarhiji i na kraju postao prestonica nezavisne Mađarske.

Ako vas novogodišnje putovanje vodi u Budimpeštu, znajte da je ovaj grad idealan za kraće ture jer ima mnogo toga da ponudi jer dobar deo grada je zaštićen od UNESCO-a. Prvo, tu je Trg Heroja kao najveći trg u gradu, te je iz njega lako otići u Andrasi ulicu ili Dozsa Gyorgy ulicu. U centru Trga je spomenik Milenijum, Arhangel Gabriel (Gavrilo) koji je podignut kao spomen hiljadugodišnjeg prisustva Mađara na ovim prostorima. Tu je i Grob neznanog junaka, Umetnička dvorana, Muzej lepih umetnosti i predivni gradski park.

Kodály Körönd je jedan od dva parka u Andrasi ulici na kome su četiri zgrade koje formiraju pun krug. Blizu je i Trg Trojstva na kome je Mađarska kuća vina sa najboljim vinima u gradu. Ovaj trg nosi baroknu statuu Trojstva koja je postavljena u znak sećanja na žrtve epidemije kuge 1691. godine. Na desnoj strani Trga nalaze se Matiasova crkva i Ribarev bedem.

Mađarski parlament nikako ne treba propustiti ako se nađete u Budimpešti. Njegova izgradnja je počela 1885.godine i završena je nakon skoro sto godina – 1986. godine, simbolično na hiljdugodišnjicu mađarskog dolaska u Panoniju. Potom treba videti Operu, Baletski institut, Ruzveltov trg, lančani most Sečenji, Ribarske bastione, crkvu Sv. Mateje, Citadelu, kraljevski dvorac, most Eržebet, ulicu Vaci.

Za Novu godinu u Budimpešti se organizuje vatromet na Trgu Heroja koji je pravi spektakl. Mnogobrojni turisti posećuju ovaj grad samo da dočekaju Novu godinu u njemu. Takođe, uvek aktuelni šoping je idealan u ovo doba godine jer su mnoge cene snižene te se može naći mnogo kvalitetne robe za malo novca.

Budimpešta je poznata po bogatom noćnom životu, te su i novogodišnje žurke za pamćenje. Mnogobrojne diskoteke i klubovi će vam ponuditi provod do ranih jutarnjih časova. Mesta ima za sve ukuse pa probajte i eksperimentišite!

Za razliku od dočeka u beogradskim klubovima, u Budimpešti se retko gde plaća ulaz – ali to ćete kompenzovati kroz cenu pića. Bitno je da vredi svake forinte!

[display-posts tag=“Budimpešta“ include_excerpt=“true“ image_size=“medium“ wrapper=“div“]