Doček Nove godine u Beču

Beč Doček Nove Godine

Doček Nove godine u Beču je veoma popularno novogodišnje putovanje. Nova godina u ovom carskom gradu je čarobno iskustvo koje će zadovoljiti ukus i najprobirljivijeg putnika ili turiste.

Beč je grad kulture i umetnosti. Njegovim ulicama odzvanja zvuk valcera. Ako ste ze odlučili da doček Nove godine provedete u Beču do njega će vam od Beograda trebati oko 6 sati vožnje automobilom ili 8 sati autobusom. Ako ste našli jeftinu avionsku kartu za Novu godinu, tim bolje. Očas posla ste u Vieni, gradu u kom su šetali Betoven, Mocart, carske dinastije, ali i otac psihoanalize Sigmund Frojd.

Ovaj grad je izuzetno čist i uređen. Ulice su za primer drugim gradovima, što uostalom važi za čitavu Austriju. Na ulicama nećete videti ni psa lutalicu jer komunalne službe brinu o građanima 24 časa.

Bečka opera se nalazi u samom centru grada u kom se nalazi veliko šetalište. Ispred opere se može sesti i besplatno pratiti predstave jer se na video bimu ispred opere prenosi ono što se dešava unutra. Inače, ako želite da posetite operu u Beču ulaznica će vas koštati 126 evra ako stojite, pa sve do 400 evra u zavisnosti od pozicije.

Čuveni hotel Saher (Sacher) po kome je saher torta dobila ime je blizu opere. Ovu tortu možete kupiti u hotelu i samo se ona smatra originalnom, iako se u poslastičarnicama po Beču takođe prodaje ovaj popularni kolač.

Nakon toga zaputite se u dvorac Šenbrun (Schönbrunn) i obavezno posetite bečki zoološki vrt. Kompleks dvorca je izgrađen krajem 17. veka u baroknom stilu. Izgradio ga je arhitekta Bernard Fišer fon Erlah na inicijativu cara Leopolda I. Bečki zoološki vrt poseduje preko 750 životinja i retkih životinjskih vrsta. Cene karata za zoološki vrt su 16 evra, dok deca plaćaju 8 evra. Oko Nove godine i zimskih meseci radno vreme zoološkog vrta je 9-16:30č. Leti vrt radi do 18:30č.

U Beču i okolini se nalazi još dvoraca. Tako se van Beča nalazi čuvena barokna palata Belvedere. Sastoji se od vrta i dve palate. U prvo vreme bio je letnjikovac princa Eugena Savojskog, ali se u njemu stalno nastanio Franc Ferdinand. Inače, projektovao ga je arhitekta Lukas fon Hildebrant u 17. veku. U njemu se danas nalazi muzej slikarstva u kome su dela čuvenih slikara Gustava Klimta, Egona Šilea i drugih.

Ako volite zabavu za Novu godinu u Beču, obavezno posetite Prater, čuveni bečki zabavni park. U njemu ima više od 250 različitih vrsta zabave, od kuće straha do raznih varijanti lunaparka. U njemu je veliki točak, karusel, visok 65 metara sa koga se vidi panorama čitavog Beča. Car Josef II je 1776. godine ovu oblast poklonio Beču da bude centar zabave i to je ostao do danas. Cene ulaznica su od 2 do 20 evra.

Nacionalna biblioteka u Beču je prelepa i spolja i iznutra. Kažu da poseduje knjiga skoro koliko i biblioteka u Vatikanu. Njen barokni stil nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer zrači lepotom. Možete je posetiti pre dočeka Nove godine jer radi do 21č. Ulaz je oko 5 evra, a besplatan je za decu.

Beč poseduje bogat noćni život, a tako je i za doček Nove godine. Klubova ima na sve strane, a oni će zadovoljiti svaki muzički ukus. U nekim klubovima je ulaz besplatan, dok se u drugima plaća. Cena varira od večeri do večeri. Piće nije problem – ima ga. Cene su relativno pristojne, pivo je od 3 evra pa naviše, a kokteli koštaju od 10-20 evra.

Novogodišnje putovanje u Beč možete koristiti i za šoping. Pored čuvenog Pandorfa nadomak Beča, tu su prodavnice u pešačkim ulicama Kärntnerstrasse, Graben i Kohlmarkt u kojima se mogu kupiti nove kolekcije, ali i prošlogodišnje sa velikim popustima. Veliki tržni centri kao što su Bahnhof City i Wien West nude na prodaju sve, od elektronike do garderobe i hrane.

Nova godina u Beču je mudra odluka. Za ovaj grad je premalo odvojiti nih nekoliko dana oko novogodišnjih praznika, ali ipak pokušajte. Temperatura u Beču je malo niža nego u Beogradu za doček Nove godine, ali ne mora da znači. Topla garderoba na sebe, kuvano vino i kobasica u ruku i Beč je vaš.

[display-posts tag=“Beč“ include_excerpt=“true“ image_size=“medium“ wrapper=“div“]

Deli