Avionske karte za Novu godinu

Avionske Karte Doček Nove Godine

Avionske karte za Novu godinu su jedna od najtraženijih stvari na internetu, jer mnogi planiraju svoje novogodišnje putovanje još polovinom godine.

Kod avio karata važi pravilo da što ih ranije uzmete biće jeftinije. Tako ako želite da proslavite doček Nove godine u Parizu jeftinu avionsku kartu treba da tražite još u junu, ako ne i ranije. Slična je situacija i za druge evropske metropole.

Letenje avionom je najelegantniji način putovanja. Za razliku od putovanja autobusom za Novu godinu, kada ćete iz autobusa izaći umorni i iscrpljeni, put avionom je prava stvar, a često i jeftinija.

Mnoge domaće agencije nude prodaju avio karata za svetske destinacije, ali najbolje je da ih kupite sami putem nekog od servisa kao što je npr. eDreams. Potrebno je da imate platnu karticu sa kojom može da se plaća na internetu (a to su skoro sve) i da, kada odaberete željenu destinaciju, ukucate broj vaše kartice u dato mesto. Na mejl ćete dobiti potvrdu koja će vam služiti umesto avionske karte tj. avio kartu ćete dobiti prilikom tzv. čekina.

U vašoj potvrdi pisaće vaše ime i prezime, broj elektronske karte (ukoliko već nije odštampana), relacije tj. veze između aerodroma dakle poletanje i sletanje, informacije o letovima u smislu brojeva, avio kompanije koja je prevoznik itd, datumi i vremena poletanja i sletanja, tipovi aviona koji lete, status vaše rezervacije (ako ste na čekanju to je waitlist, ako je let potvrđen onda će pisati confirmed), vreme čekanja do sledećeg leta u slučaju vezanih letova (connecting time), maksimalna dozvoljena težina beslatnog prtljaga itd. Bitno je istaći da ako se na rezervaciji pojavio broj elektronske avionske karte karte, to znači da je avio karta već odštampana. U tom slučaju avio kompanija ne može vršiti nikakve promene bez vašeg znanja. U suprotnom, tj. ako nema broja avionske karte imate samo rezervaciju i sve promene su moguće.

Status vašeg avio putovanja uvek možete proveriti na sajtu Check My Trip. Takođe, ovaj sajt nudi obilje korisnih informacija kao što su, na primer, informacije o agenciji koja je rezervisala ili izdala vašu kartu, turistički vodič za željeno odredište, podatke o aerodromima, mape metroa, konvertor valuta, lokalno vreme na destinaciji u koju letite i još mnogo toga.

Letovi iz Beograda za Novu godinu često nisu dovoljni da zadovolje sve potrebe putnika. Umeju biti mnogo skuplji od letova iz okolnih gradova regiona, a napopularniji su letovi iz Budimpešte, Temišvara, Zagreba i Sofije. Iz njih leti mnogo avio kompanija i verovanto ćete avio kartu platiti jeftinije. Do ovih aerodoroma se lako stiže, a nije ni skupo. Kombi prevoz do Budimpešte povratno često je oko 50 evra, voz povratna karta je oko 25 evra, a proverite i mnogobrojne servise za deljenje prevoza.

Kao što ljudi putuju iz Beograda i Srbije za Novu godinu, tako i mnogobrojni turisti dolaze baš u Beograd da osete ono što mi želimo da vidimo kada negde otputujemo. Nešto novo i autentično. Zapravo, bitno je da promenimo destinaciju.

Kod leta avionom bitno je znati da je putnicima dozvoljeno da unesu jedan komad ručnog prtljaga u avion težine do 10 kilograma. Uglavnom su dimenzije ručnog prtljaga do 115 cm, tj. 40x30x18cm. Putnici koji imaju više od jednog komada ručnog prtljaga neće moći proći pasošku kontrolu. U tom slučaju ili će morati da doplate za prtljag, ili će morati da se prepakuju u jednu torbu a sve što je višak da ne ponesu. Ovo je posebno bitno kod jeftinih letova, tj. lowcostera.

U ručnom prtljagu ne sme se nositi tečnost čija je zapremina veća od 100ml. Posude u kojima se tečnost nalazi moraju biti neotvorene. Sva ostala tečnost mora stati u jednu plastičnu providnu kesu čija je zapremina do 1 litra. Aerodromi poseduju ovakve kesice i možete zatražiti da vam ih daju.

Velike avio kompanije imaju politiku besplatnog prtljaga od 20-23 kilograma, ali su im karte često skuplje. Ovakav prtljag takođe mora biti iz jednog komada. U zavisnosti od klase kojom letite, prtljag često može biti i teži, tako u biznis klasi prtljag može biti do 40 kilograma, u ekonomskoj do 30 kilograma, a deca do dve godine starosti mogu uneti prtljag težine do 10 kilograma.

Avio karte ze Novu godinu ne moraju uvek biti kupljene rano. Iako je to pravilo, često neka mesta ostanu upražnjena pa ih kompanije daju po veoma niskim cenama. Jeftino možete proći ako odlučite da umesto dočeka u Beogradu 31. decembra odletite negde na proslavu. U tom slučaju možete proći izuzetno dobro i jeftino, ali ostaće vam problem kako i gde naći smeštaj za doček.

Deli