Atrakcije Krakova u prazničnoj idili

Krakov Doček Nove Godine

Krakov je grad u koji se možete vratiti bezbroj puta i uvek ćete otkriti nešto novo, pri čemu je samo unikatan duh grada jedan! Upravo zato Krakov spada u najpopularnije destinacije u Evropi i čest je izbor mladih kao party destinacija za doček Nove godine.

Ne mora se puno govoriti o tome zbog čega je Krakov, najznačajniji poljski grad na jugu, tako interesantan, jer kada se na jednom mestu pomeša moderno i tradicionalno sa burnom istorijom grada koja je stvarana kroz vekove i vekove, počevši još od 7. veka n.e, oslikanom uz još uvek očuvana arhitekturna zdanja bliže i dalje istorije, to mesto postaje magnet za posetioce. Ukoliko se odlučite za putovanje u Krakov po prvi put, ovo može biti sažet vodič kroz Krakov, ali takođe može biti i inspiracija za atrakcije u Krakovu koje ste propustili prethodni put.

Atrakcije Krakova koje morate videti

#1 – STARO MESTO – ISTORIJSKI CENTAR KRAKOVA – Pre nego što su ustanovljene današnje granice i izgled Krakova, ovaj prostor je predstavljao nekoliko razdvojenih naselja na reci Visli i u njenoj blizini, pri čemu je današnji strogi centar Krakova na severnoj strani reke, nazvan Staro mesto, bio odvojen aristokratski grad za sebe. Centar Krakova koji je danas nezamenjiva veličina na UNESCO listi zaštićene svetske baštine, dugo je predstavljao sedište države zahvaljujući činjenici da je Krakov bio glavni grad Poljske čak 500 godina, od 11. do početka 16. veka, što takođe svedoči regionalnoj, ekonomskoj i turističkoj važnosti ovog grada. Staro mesto danas krase: Glavni trg u Krakovu sa „pijacom“, najveći srednjevekovni trg, koji je središte starog dela grada sa Halom tkanine (eng. Cloth Hall) u sredini, koja danas predstavlja impozantnu građevinu na čijem vrhu se nalazi Galerija Nacionalnog Muzeja u Krakovu a koja je nekada bio glavno sastajalište trgovaca i u čijoj su blizini locirani drugi brojni muzeji u Krakovu i prelepe građevine, između ostalih i Bazilika svete Marije koja se ovde nalazi još od 13. veka i pravi je predstavnik sekularizma; tu je i zgrada Gradske skupštine koja je povezana sa Cloth halom, jednim od mnogobrojnih tunela koji se nalaze ispod Glavnog trga, a čiji su nekadašnji podrumi pretvoreni u pivnice kao što je poznata pivnica Pod Baranami ili čak pozorišta. U širem okgrugu Starog mesta, nalazi se i drugi najstariji univerzitet u Evropi, Jagielonski univerzitet, osnovan 1364. godine. Šetnja Starim mestom će definitivno pružiti uvid u to kako se nekada živelo u srednjem veku.

#2 – KAZIMIERZ – JEVRJSKA ČETVRT KRAKOVA – locirana nešto južnije u odnosu na Staro mesto i svojom južnom stranom se prostire duž reke Visle. Ovo je četvrt u kojoj je nekada živeo veliki broj Jevreja, a koja danas uz znatno manji broj ljudi, podseća na tešku prošlost ali u isto vreme predstavlja i simbol istrajnosti. Krase je prelepe ulice od kaldrme, građevine i sinagoge, a Jevrejska četvrt takođe nudi veliki broj restorana gde se mogu isprobati tradicionalna jevrejska kuhinja, specijaliteti i recepti jevrejske kuhinje koji su dobro čuvani i spremni za nove gladne turiste da ih otkriju. Jevrejski restorani Vam mogu napuniti stomake, nakon čega je dobra ideja da se poseti Šindlerova fabrika sa druge strane Visle, koja iako se ne nalazi u samoj četvrti, zaista jeste vredna posete, pogotovo ako ste ljubitelj filmskog klasika Šindlerova lista.

#3 – AUŠVIC – Iako ne u sklopu samog Krakova, izlet u Aušvic je opcija koju morate iskoristiti. Najbrutalniji koncentracioni logor u kom je stradao zastrašujuće veliki broj ljudi, a koji su bili žrtve jedne užasne zamisli praćene strašnom ideologijom i postupcima nacističke Nemačke. Ukoliko ste se odlučili za putovanje u Krakov za Novu godinu, praznični duh i prelepo okićeni Krakov će na kratko biti stavljeni na pauzu, pošto očuvani Aušvic još uvek nosi stravične tragove mučnog života praćenog strašnom smrti više od milion zarobljenika, od kojih oko 90% Jevreja.

Kako upoznati Krakov u 6 koraka

#1 – Šetnja kroz Staro mesto, istorija i pivo koje nude brojne pivnice u Krakovu – u pitanju je zagarantovani recept da se osetite kao pravi Poljak, nakon sveže šetnje kroz ulice Krakova i utopljavanje uz tople boje krakovskih pivnica i poljskog piva.

#2 – Užurbani Plac Nowy u srcu Jevrejske četvrti – posetite ovaj neverovatni „buvljak“ u srcu Jevrejske četvrti, i doživite nobičnu trgovinsku atmosferu koja će Vas podstaći da potrošite novac na nešto što Vam verovatno neće biti potrebno a što ćete prosto želeti da kupite, ili neke sveže slatkiše i hranu. U okviru ove pijace/marketa, nalaze se i brojni kafići pa posle užurbane kupovine, možete da se odmorite uz svežu kafu.

#3 – Kladka Bernatka most – pređite ovaj most i doživite prelazak iz Poljske u nekadašnju Austro-ugarsku. Nakon prelaska iz Jevrejske četvrti na južnu stranu Visle, opustite se u mnogobrojnim kafićima i restoranima.

#4 – Humka Košćuško – posetite Košćuško „nasip“ – humku, koja se nalazi izvan centra grada i predstavlja „spomenik“ Poljskom nacionalnom lideru Tadeusu Košćušku, sa kog se pruža neverovatan panoramski pogled na Krakov i njegove građevine.

#5 – Ručak u jevrejskom restoranu – ugrejte se i isprobajte tradicionalna jela jevrejske kuhinje kako biste napunili baterije za dalji obilazak Krakova.

#6 – Muzeji u Krakovu – upoznajte kulturu Poljske i posetite muzeje kao što su: Nacionalni muzej, Galerija poljske umetnosti na Glavnom trgu, Podzemna trgovina, Muzej savremene umetnosti, zatim pomenuta Šindlerova fabrika, Istorijski muzej u Krakova, Muzej poljske avijacije itd.

[display-posts tag=“Krakov“ include_excerpt=“true“ image_size=“medium“ wrapper=“div“]

 

Ukoliko ste se odlučili da put u Krakov isplanirate za Novu godinu, odnosno ako poželite da odete na party putovanje za doček Nove godine u Krakovu, očekuje Vas nezaboravan provod, pošto su klubovi u Krakovu odličan recept za dobar noćni provod. Takođe, Vaše putovanje će postati još magičnije s obzirom na to da je Krakov prava božićna idila u kojoj se tokom decembra oseti živahni praznični duh, oslikan kroz prelepo okićen grad i božićne štandove, pri čemu se na trgovima tradicionalno organizuje doček, pa će tako biti i ove godine, za krakovski doček 2016. godine.

Deli