O Novoj godini

Nova godina je praznik koji se slavi širom sveta. Za razliku od Božića, koji je verski praznik, Nova godina je čista astronomija. U ljudskoj prirodi je da traži razlog za slavlje, ali Nova godina to definitivno jeste. Veoma je važan i taj osećaj kraja i početka, kada sabiramo kakva nam je bila godina koja je na izmaku i da želimo drugima i samima sebi sve najbolje u nastupajućoj, „novoj“.

Nema preciznih istorijskih podataka od kada se slavi praznik Nove godine. Jedni izvori tvrde da su prvi počeli da je slave Kinezi, drugi navode drevne astronome Vavilona, a treći „sa sigurnošću“ tvrde da su je slavili prvi stari Grci i Rimljani. Međutim, svi su u pravu, jer je najverovatnije da se Nova godina slavi od kako se računa vreme, a tim i godine.

Tamo gde je slavlje, tamo su i običaji. U Srbiji se nekada slavila po kafanama ili u krugu porodice. Danas se je mlađi uglavnom slave na žurkama, privatnim ili organizovanim od strane klubova, splavova ili paraorganizacija u alternativnim prostorima tj. na žurkama. Stariji je slave po kafanama i restoranima ili u krugu porodice.

Doček Nove godine je najbitnije dešavanje u toku godine i zato se valja spremiti. Nekima je Nova godina dan „kao i svaki drugi“, dok je drugima to „najluđa noć“. Kakav god da je vaš stav, želimo vam srećnu i uspešnu Novu godinu.