Nova godina u Kini

Kina Doček Nove Godine

Tačan datum kineske nove godine zavisi od lunarnog kalendara. Za sve porodice vreme novogodišnjih praznika predstavlja šansu da se iz kuće izbace „zli duhovi“ kako bi se u Novu godinu ušlo sa srećom. Sa tim u vezi su i mnogi tradicionalni kineski rituali. Kuće su dekorisane raznim „zvučnim“ ukrasima jer se veruje da nesreća ne voli buku. Odaje se čast precima i izražava im se zahvalnost. Prvog dana nove godine, svi ukućani oblače sasvim novu odeću i odlaze u posete. Sve svađe se stavljaju po strani kako bi nova godina počela mirno i prijateljski. Na trpezama se nalazi uglavnom tradicionalna kineska hrana s tim što postoji pravilo da se, ukoliko se ulazi u godinu životinje koja se inače jede – njeno meso izostavi.

Kroz gužvu na ulicama se probijaju glumci u kostimima lavova i zmajeva (zmaj je simbol dugovečnosti i zdravlja). U svakom od ovih ogromnih kostima nalazi se po 50-ak ljudi. Oni imaju zadatak da što bolje „ožive“ zmaja, pa se tako ima utisak da su zmajevi veseli, da igraju, okreću se, trepću očima…

Pijace i trgovi su ukrašeni cvetovima breskve i mandarine i po pravilu su u paru jer se smatra da neparni brojevi donose nesreću. Crvena boja se, budući da je boja sreće i radosti – vidi svuda.

 

Sun nien fai lok
Xin nian yu kuai