Nova godina je drevni paganski običaj?

Ukras Doček Nove Godine

Većina ljudi živi u bezbrižnom uverenju da je novogodišnje slavlje hrišćanski običaj. Da li je praksa „ispraćaja stare i dočeka nove godine“ zaista zasnovana na Bibliji? Da li 1. januar zaista predstavlja pravi početak nove godine? Ko ima autoritet da odredi početak nove godine?

Nova godina je drevni paganski običaj

Proslava Nove godine je jedan od najstarijih i najuniverzalnijih paganskih tradicija! Ovaj običaj se faktički ne menja skoro već 4000 godina. „Jedva da postoji narod u prošlom ili sadašnjem vremenu, domorodački ili civilizovan, koji ne slavi Novu godinu u ovom ili onom vidu“, piše Teodor Gaster u svojoj krucijalnoj knjizi Nova godina. „Nema praznika u svetu sa toliko različitih datuma u koje se proslavlja, niti sa naizgled toliko mnogo raznovrsnih običaja“. U starom Vavilonu novogodišnji festival je bio tesno povezan sa paganskom svetkovinom koja je danas poznata kao Božić. Malo poznata veza koja postoji između Nove godine i Božića pojašnjena je u brošuri „Prava istina o Božiću“.

Kada i kako je nastala novogodišnja noć? Ko je započeo taj običaj? Obratite pažnju na istorijski dokaz: „Mesopotamija – veoma stara Majka Civilizacije“, piše Erl Kaunt. „Božić se proslavljao u Mesopotamiji pre više od četiri hiljade godina u vidu festivala posvećenog obnavljanju sveta u još jednoj godini. ‘Dvanaest božićnih dana’, vatre, verovatno i cepanica sreće (badnjak), davanje poklona, poklade i karnevali na plovilima, pantomimičari koji od kuće do kuće pevaju i izvode svoje tačke, praznovanje, crkvene povorke sa svetlima i pesmama – sve ovo i više od toga rodilo se u Mesopotamiji nekoliko vekova pre Hristovog rođenja. Ti pagani su proslavljali i dolazak Nove godine!“ („4000 godina Božića“, str. 20-21)

Eto kako je sve započelo! Proslava Nove godine započela je u starom Vavilonu, u oblasti nekadašnje Mesopotamije. Takav paganski običaj iz drevnog kulta sunca datira 2000 godina pre rođenja Isusa Hrista. Biblija nijednom ne zapoveda proslavu novogodišnje noći. Ni Isus ni apostoli nikada nisu držali Novu godinu, a još je Mojsije zabranio takvo slavlje! Nemojte reći „nema veze“, jer za Boga ima veze to da li prihvatamo bezbožne običaje ili ne. Vaša Biblija kaže: „Ne učite se putu kojim idu (paganski) narodi“ (Knjiga proroka Jeremije 10:2).